Nuostabūs faktai apie paukščius


Atkreipiame jūsų dėmesį į nuostabių faktų apie paukščius pasirinkimą.

Aukščiausias iš visų skraidančių paukščių yra „Gruidae“ būrio pelkiniai kranai. Kai kurie individai užauga beveik iki 2 metrų.

Mažiausias paukštis yra bičių kolibris (Mellisuga helenae), kuris gyvena Pinos ir Kubos salose. Kūdikio svoris yra 1,6 gramo, o ilgis - 5,7 cm, tuo pačiu metu pusę viso ilgio sudaro bukas ir uodega. Kolibrių patelės yra šiek tiek didesnės.

Didžiausias priešistorinis paukštis yra Dromomis stirtoni. 1974 m. Netoli Aliso šaltinių buvo rasti fosiliniai milžiniško paukščio, primenančio stručius, kojų kaulai. Ji prieš keletą milijonų metų gyveno centrinėje Australijoje. Jos aukštis buvo apie 3 metrus, o svoris - apie pusę tonos.

Skrydis

Labiausiai skraidantis paukštis yra juodasis sviedinys, kuris ore gali išsilaikyti 2–4 metus. Skrendant šis paukštis gali miegoti, valgyti ir net poruotis. Prieš pirmąjį nusileidimą jaunasis greitaeigis pirmasis skrydis gali nuvažiuoti iki 500 tūkstančių kilometrų.

Ilgiausią skrydį atliko paprastasis žuvėdras (Sterna hirundo). Mokslas žino faktą, kai paukštis 1996 m. Rugpjūčio mėn. Paliko lizdą Suomijoje, o 1997 m. Sausio mėn. Jis buvo sugautas Australijoje. Paukštis įveikė beveik 26 tūkstančius kilometrų.

Medžio gaidys (Scolopax minor) skraido lėčiausiai. Poravimosi žaidimų metu amerikietiškas medžio gaidys ore laikomas tik 8 km / h greičiu.

Sunkiausi skraidantys paukščiai yra šilauogė (Ardeotis kori) ir dudakas (Otis tarda). Didysis afrikinis bastardas gyvena Pietų ir Šiaurės Rytų Afrikoje, o dudakas - Azijoje ir Europoje. Krūmas sveria iki 19 kg, yra duomenų apie 18 kg sveriančius vamzdžius. Sklando gandai apie Mandžiūrijoje rastą vyrišką dudaką, jo svoris tariamai buvo 21 kg, o jis negalėjo skristi dėl jo didelės masės.

Didžiausią sparnų ilgį turi klajojantis albatrosas (Diomedea exulas). 1965 m. JAV tyrimų laivo „Eltanin“ įgula Tasmano jūroje pagavo seną vyrišką albatrosą, kurio sparnų plotis buvo 3,63 m.

Aukščiausias skraidantis grifas (Gyps ruepellii). 1973 m. Lapkričio 29 d. Dramblio Kaulo Krante SIP susidūrė su 11 277 metrų aukštyje su keleiviniu lėktuvu. Amerikos muziejuje, remiantis paukščio liekanomis ir jo plunksnomis, jie sugebėjo aiškiai identifikuoti rūšis.

Strutis bėga greičiausiai. Iš visų neskraidančių paukščių greičiausiai bėga Afrikos stručiai, nepaisant didelės masės, pasiekdami 72 km / h greitį.

Greičiausiai skrenda paprastasis plekšnis (Falco peregrinus). Didžiausias jo greitis siekia 200 km / h. Šis rezultatas pasiekiamas paukščiui numušus akmenį iš didelio aukščio, saugant jo teritoriją ar medžiojant.

Raginis kolibris (Heliactin cornuta) dažniausiai sklendžia sparnais. Šis paukštis gyvena Pietų Amerikos tropikų gelmėse, sparnų dūžių dažnis yra 90 dūžių per sekundę.

Greičiausiai plaukia pingvinas (Pygoscelis papua). „Gentoo“ pingvinas vandenyje įsibėgėja iki 27 km / h.

Pingvinas taip pat neria giliausiai. Didžiausias paukščių panardinimo į vandenį gylis buvo imperatorių pingvinams (Aptenodytes forsteri), 1990 m. Ross jūroje prie Antarktidos vienas iš paukščių pasinėrė į 483 metrus.

Amžius ir dydis

Seniausias laukinis paukštis yra fulmaris. Maksimalus užregistruotų laisvų paukščių amžius yra 45 metai. Šis įrašas priklauso fulmarui, kuris 1951 m. Buvo žieduotas Orknio salose, o ten matytas kiekvienais metais.

Seniausias paukštis yra Sibiro baltasis kranas (Crus leucogeranus). Tarptautiniame kranų apsaugos fonde JAV Viskonsino valstijoje kranui, vardu Wolfe, gyveno 82 metai. Mirtis įvyko 1988 m., Kai lūžo plunksnos snapas, atstumdamas erzinančią lankytoją.

Didžiausią lizdą stato australų višta (Leipoa ocellata). Jo perinti piliakalniai gali siekti 4,57 metro aukščio ir virš 10 metrų pločio. Mokslininkai apskaičiavo, kad tokio lizdo statybai reikia beveik 300 tonų statybinės medžiagos, kurios tūris yra 250 kubinių metrų.

Mažiausias lizdas priklauso kolibriui (Mellisuga minimum). Jo skersmuo yra maždaug 2 kartus mažesnis nei graikinio riešuto. Tačiau kolibrinės bitės (M. helenae) lizdas yra dar mažesnio skersmens, beveik kaip antpirštis, nors jis yra gilesnis.

Mažiausi kiaušiniai taip pat priklauso kolibriui, jo rūšis (Mellisuga minimum), kuri gyvena Jamaikoje, deda kiaušinius, kurių svoris yra tik 0,3 gramo, o ilgis mažesnis nei 1 cm.

Didžiausias kiaušinis priklauso stručiui, jo ilgis paprastai svyruoja nuo 15 iki 20 cm, skersmuo 10–15 cm, o svoris - nuo 1 iki 1,78 kg. Visas keliasdešimt vištienos kiaušinių yra tokio paties tūrio. Korpusas yra tik 1,5 mm storio, tačiau jis yra gana stiprus ir gali atlaikyti žmogaus svorį.


Žiūrėti video įrašą: Stebuklingas paukštis 1953


Ankstesnis Straipsnis

Garsiausi mirties bausmės vykdytojai

Kitas Straipsnis

Virimas