Didžiausi paukščiai


Paukščiai yra tikrieji kūno šeimininkai. Manoma, kad kai kurie išnykę neskraidantys paukščiai svėrė net 300–400 kg.

Pagal šį rodiklį atsilieka net pterodaktilai, kurių masė buvo 250 kg. Tiesa, norint pakelti sunkų kūną į orą taip pat reikėjo iki 15 metrų sparno ilgio.

Šiandien paukščių dydis ir svoris tapo kuklesni. Tai atsižvelgs ir į paukščio dydį, ir svorį.

Imperatoriaus pingvinas. Iš visos pingvinų šeimos tai yra didžiausia gentis. Patinai gali užaugti iki 122 cm ir sverti iki 40–45 kg. Be to, šio paukščio raumenų masė yra didžiausia iš visų paukščių, tai pasiekiama krūtinės sąskaita. Paukščio nugara yra juoda plunksna, o krūtinė balta. Tai padeda pasislėpti vandenyje nuo priešų. Pirmą kartą apie tokius pingvinus žmonės sužinojo per Bellingshauseno ekspediciją 1819–1822 m. Dideli paukščiai gyvena leduose aplink Antarktidą, tačiau jie taip pat gali patekti į patį pietinį žemyną norėdami poruotis ir perinti palikuonis. Iš viso mokslininkai suskaičiavo 38 imperatoriaus pingvinų kolonijas, bendras jose esančių asmenų skaičius siekia apie 300 tūkst. Šis jūrų paukštis savo maistą randa vandenyne. Tuo pačiu metu imperatorių pingvinai medžioja grupėmis. Medžiodami žuvis ir krilius, paukščiai plaukia 3–6 km / h greičiu ir gali pasinerti į 500 metrų gylį. Šie pingvinai gali būti po vandeniu iki 15 minučių. Paukščiai turi nedaug natūralių priešų, todėl jie gali gyventi iki 25 metų.

Stellero jūrinis erelis. Šis didelis paukštis priklauso vanagų ​​šeimai. Ji gyvena šiaurės rytų Azijos pakrančių regionuose. Bendras erelis ilgis siekia 1,1 metro, jo sparno plotis siekia 2,5 metro. Paprastai jis sveria 7,5–9 kg. Paukščio spalva yra tamsiai ruda su baltais purslais. Stellero jūriniai ereliai maitinasi žuvimis, kartais grobiu tampa maži žinduoliai ir karnionai. Paukštis lizdus stato prie jūros, medžiuose, aukštai nuo žemės. Masinis neorganizuotas turizmas kėlė pavojų erelio lizdų vietoms. Dėl to rūšių skaičius sumažėjo iki 7500 individų. Šiandien Stellero jūrinis erelis yra įtrauktas į Raudonąją knygą, saugomą valstybės.

Bustardė. Savo išvaizda šis paukštis šiek tiek primena stručius. Skristi gali tik bambagyslė, būdama sunkiausia iš visų savo klasės atstovų. Didįjį bustardą galima rasti Eurazijos stepėse ir pusiau dykumose. Patinų dydis yra panašus į kalakutų, nors jie sveria daug daugiau. Patinų kūno svoris siekia iki 20 kg, o jų ilgis - 105–110 cm. Sparnai taip pat ilgi ir platūs, ilgis 190–260 cm. Tai leidžia bambaliui meistriškai sugauti oro sroves. Bet sunkus kūnas neleidžia iškart kilti, jis kyla kaip sunkus lėktuvas. Paukštis paprastai atsikelia prieš vėją ir pakyla. Krūmas mieliau juda žemėje. Šie paukščiai mieliau renkasi nedidelius tos pačios lyties pulkus. Bustards maitinasi tiek augalais, tiek vabzdžiais. Tarp natūralių paukščių priešų yra grobio paukščiai, taip pat lapė, vilkas. Žmonių miškų naikinimas buvo postūmis didėti paukščių populiacijai, tačiau netrukus žmonės, vykdydami savo veiklą, pradėjo naikinti šią rūšį. Iš viso gamtoje šiuo metu yra likę apie 50 tūkstančių bambalių, iš kurių pusė gyvena Ispanijoje.

Kranas. Šis paukštis yra populiarus mėgstamas, apie jį buvo sukurta daugybė dainų ir pasakų. Kranai gali plačiai gyventi, jų galima rasti Azijoje, Europoje, Australijoje ir Šiaurės Amerikoje. Be to, visos šio paukščio rūšys visada yra susijusios su vandeniu ir šlapynėmis. Šį išplitimą lėmė ilgametė genties kilmė, ji jau siekia kelis milijonus metų. Kranų augimas gali siekti 180–190 cm, o jie sveria 8–9 kg. Tuo pačiu metu išdidžiojo paukščio sparnų plotis siekia 2 metrus. Kranai yra visaėdžiai, maitinami tiek augalais, tiek gyvūnais. Į dietą taip pat įeina žuvis, varlės, gyvatės, vabzdžiai. Kranai dažniausiai stato savo lizdus vandenyje, sutramdydami nendres ar pelkę. Tuo pat metu vandens plotai neleidžia plėšrūnams įsiskverbti į kiaušinius. Kai kurių rūšių gervių yra gana nedaug, tai lemia ir žmogaus veikla.

Garbanotas Pelikanas. Šios šeimos atstovai yra vieni didžiausių vandens paukščių. Suaugusiųjų kūno ilgis gali siekti 1,8 metro, atsižvelgiant į gana didelį buką. Dalmatijos pelikano masė siekia 14 kg, o sparnų plotis siekia 2 metrus. Pelikanas gavo savo pavadinimą dėl garbanotų plunksnų vietos galvos ir karūnos gale. Šis paukštis skrenda gerai, žino, kaip sklandyti. O pelikanas puikiai jaučiasi vandenyje. Bet jie negali nardyti dėl ypatingos letenų struktūros. Pelikanas medžioja žuvis, panardindamas galvą ir kaklą į vandenį. Būtent todėl paukštis mieliau gyvena negiliame vandenyje. Pelikanai gyvena nuolatinėmis poromis kelių dešimčių ar 4–5 porų kolonijoje. Paukščiai lizdus stato į plūduriuojančią salą arba tiesiai į nendres; patelė tai daro, patinas atsineša medžiagų. Šiandien garbanotas pelikanas yra įtrauktas į Raudonąją knygą. Eurazijoje XX amžiaus pradžioje staigiai sumažėjo rezervuarų, tinkamų rūšiai gyventi. Dėl to Europoje liko ne daugiau kaip tūkstantis porų garbanotų pelikanų. Medžioti jį draudžiama.

Juodas kaklas. Šis paukštis priklauso vanagų ​​šeimai. Bendras juodos juostos ilgis yra apie metrą, o jos sparnų plotis yra iki 3 metrų. Didelis paukštis sveria iki 12 kg. Juodoji grifa yra sėslus paukštis, kuris gyvena pietų Europos, šiaurės Afrikos ir Centrinės Azijos papėdėse. Pagrindinis grifų maistas yra morka. Jos grifai atrodo aukštai, ore. Norėdami rasti maistą sau, grifai gali skristi dideliais atstumais, iki 400 km per dieną. Silpnos kojos neleidžia šiems paukščiams nešiotis grobio su savimi, todėl radę jie priversti valgyti kuo daugiau košės. Kadangi grifai valgo minkštus audinius, jie pasirinko silpno klimato zonas - šaldyta mėsa jiems netinka. Paukščiai gyvena iki 50 metų. Lizdus jie stato ant medžių ar uolų, dažniausiai nesirinkdami kolonijoje. Kai kurioms tautoms grifai yra šventi paukščiai, kurie rūpinasi mirusiųjų sielomis.

Gulbė. Šie grakštūs paukščiai taip pat gali pasiekti nemažą dydį. Gulbės gali sverti iki 15 kg, o sparnų plotis gali būti iki 2,5 metro. Suaugusiųjų augimas siekia 180 cm. Vandenyje paukščiai atrodo grakščiai, tačiau sausumoje trumpos kojos lemia gremėzdišką vaikščiojimą. Paukščiai išlavino raumenis, kurių dėka kiekvienais metais vykdomi tūkstančių kilometrų skrydžiai. Gulbės yra labai gražūs paukščiai, kurie išsiskiria atsidavimu. Tiek vyrai, tiek moterys augina palikuonis kartu pirmaisiais ar dvejais gyvenimo metais. Gulbės gyvena vandens telkiniuose, tai gali būti ežerai, žiočių ir net pelkės. O paukštis maitinasi mažais vandens augalais. Gulbės negali nardyti, jos panardina galvą, kaklą ir kūno priekį į vandenį. Dėl nedidelio ne gulbių skaičiaus medžioklė draudžiama. Prasidėjus šaltam orui, šie paukščiai į pietus skrenda gana vėlai, tačiau jie yra vieni pirmųjų, kurie sugrįžta. Juodųjų gulbių rūšys gyvena Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Šie paukščiai yra šiek tiek mažesni, ir jie neskraido žiemoti.

Albatrosas. Šis klajojantis paukštis yra didžiausias iš visų, kas gali skristi. Karališkųjų albatrosų sparnų plotis yra rekordinis - 3,7 metro. Suaugę paukščiai sveria 11 kg. Nors kūno dydis nėra toks didelis, albatroso sparnai yra didžiuliai. Pagrindinė šių paukščių buveinė yra Antarktidą supantys vandenys. Jie lizdus atokiose salose. Albatrosai yra klajokliai, užėmę žemės sklypus Pietiniame vandenyne. Jų gentis yra gana senovės, ankstyviausi atstovai gyveno prieš 12-15 milijonų metų. Šie paukščiai yra mažai derlingi ir ilgą brendimo periodą (6-10 metų), tačiau jie gyvena iki 58 metų. Prie to prisideda ir mažas suaugusių paukščių mirtingumas. Pagrindinis albatroso priešas yra žmogus, teršiantis gamtą. Buriuotojai prietaringai tiki, kad didelių baltų jūrų paukščių pasirodymas skelbia artėjančią audrą.

Cassowary. Šie dideli neskraidantys paukščiai yra didžiausi Australijoje ir Naujojoje Gvinėjoje. Kasatoriaus vardas kilęs iš papuviečių žodžio „raguota galva“. Faktas yra tas, kad paukščiai turi kaktą ant kaktos, kuris šiuo metu vadinamas šalmu. Suaugusiųjų augimas gali siekti 2 metrus, o jie sveria iki 50 kg. Nors kasatoriai negali skristi, jie gali įsibėgėti iki 50 km / h ir peršokti iki 1,5 metro aukščio. Patelės yra didesnės ir ryškesnės spalvos. Bėgančio paukščio kojos yra labai stiprios, trišakės ir turi aštrias nagas. Kasarai gyvena atogrąžų miškuose ir gyvena paslėptą gyvenimo būdą. Pagrindinė veikla yra tamsoje. Pagrindinis didelis paukščių maistas yra vaisiai, tai taip pat gali būti grybai, sraigės ir maži vabzdžiai, gyvūnai. Kasarai neturi natūralių priešų, o paukštis gali net užpulti žmogų, jei bijo. Dėl to šis paukštis Gineso rekordų knygoje buvo pripažintas pavojingiausiu planetoje. Jos aštrių nagų smūgiai yra labai pavojingi ir netgi gali sukelti mirtį. Šie paukščiai gamtoje gyvena iki 19 metų, o nelaisvėje šis laikotarpis padidėja dvigubai. Kasarai jau seniai medžioja ir naikina savo mėsą, plunksnas ir net nagus. Šiandien žmonės juos pradėjo saugoti Australijos nacionaliniuose parkuose.

Stručiai. Visi žino, kuris paukštis yra didžiausias planetoje. Stručių augimas siekia 2,7 metro, jie sveria 130 kg. Gamta sunkiems paukščiams nesuteikė galimybės skristi - jie neturi kilio, o krūtinės raumenys yra prastai išvystyti. Patys sparnai yra neišsivystę. Tačiau galingų kojų dėka stručiai gali greitai bėgti, įsibėgėdami iki 70 km / h. Šis paukštis gyvena sausose, be medžių vietose Afrikoje ir Viduriniuose Rytuose. Paprastai stručiai susirenka mažuose pulkuose, dažnai ganosi kartu su zebrų ar antilopių bandomis. Paukštis yra poligaminis, kelios patelės gyvena su patinu. Poravimosi sezono metu šeimos tėvas užima kelių kvadratinių kilometrų plotą, atstumdamas konkurentus nuo jo. Pagrindinis didelių paukščių maistas yra augalai, tačiau kartais jie taip pat maitinasi mažais gyvūnais ir netgi nešinaisiais. Stručiai neturi dantų, todėl jie turi nuryti mažus akmenis, kad sumaltų maistą. Šis paukštis taip pat deda didžiausius kiaušinius, kuriuos taip pat inkubuoja patinas. Jie sveria iki 2 kg ir yra 15–21 cm ilgio.Strogas taip pat turi didžiausias gyvūnų karalystės akis, kurių svoris yra net didesnis nei smegenų. Afrikos stručiai taip pat gyvena gana ilgą laiką, iki 75 metų.


Žiūrėti video įrašą: Čiulbantys paukščiai - gamtos garsų muzika meditacijai - Paukščiai čirpimo


Ankstesnis Straipsnis

Kaip lavinti atmintį

Kitas Straipsnis

Fišerio kaina